ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ: “Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ” – ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Προς συμπολίτες,

Πιστεύουμε ότι η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι για τη βελτίωση της ποιότητας υγείας και ζωής μέσω της Επιστήμης της Φυσικοθεραπείας...

Οι φυσικοθεραπευτές, ως επαγγελματίες του χώρου της υγείας, παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ευπαθείς ομάδες, σε πρόσωπα με χρόνια προβλήματα υγείας, σε ηλικιωμένους, σε παιδιά, σε ομάδες πληθυσμών μετά από τραυματισμούς (π.χ. κακώσεις αρθρώσεων, μετατραυματικές περιπτώσεις κλπ) και σε πρόσωπα με χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 του ΠΔ 90/1995, οι φυσικοθεραπευτές «…απασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους ιατρούς, μετά από σχετική ιατρική διάγνωση, με τη πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων, συγγενών και επίκτητων καθώς και τραυματικών βλαβών που προκαλούν διαταραχές στο ερειστικό μυϊκό, νευρικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα».
Ο φυσικοθεραπευτής είναι ο ειδικός της θεραπευτικής άσκησης, καθώς έχει νομοθετημένο δικαίωμα στην θεραπευτική γυμναστική (άσκηση) από το 1972 (Β.Δ. 411/1972), η οποία εφαρμόζεται για οποιαδήποτε πάθηση. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, σε πρόσφατη απόφασή του το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ) ενέταξε την ειδικότητα του φυσικοθεραπευτή στο προσωπικό που στελεχώνει τα διαβητολογικά κέντρα, εκχωρώντας την εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης!

 

Με εκτίμηση,

 

Αθανάσιος Ι. Γραββάνης