ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΜΑΣΑΖ; ΖΕΣΤΑ;

Η φυσικοθεραπεία σκοπό έχει να ενισχύσει και να ενεργοποιήσει τον οργανισμό και να εκπαιδεύσει τον θεραπευόμενο ώστε να υποχωρήσει ο πόνος και να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του σώματος που έχει διαταραχθεί από διάφορες καταστάσεις ή παθήσεις. Η ονομασία της οφείλεται στο ότι χρησιμοποιεί φυσικά μόνο μέσα, δηλ. την ενέργεια που υπάρχει από μόνη της στη φύση – όπως είναι το φως, ο ήχος, ο ηλεκτρισμός και η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια – και την επέμβαση των χεριών του θεραπευτή. Αυτό σημαίνει ότι με την πρέπουσα χρησιμοποίηση των μέσων αυτών δεν υπάρχουν παρενέργειες, γιατί είναι συμβατά με τον οργανισμό, π.χ. η ηλεκτροθεραπεία σε σχέση με το Νευρικό Σύστημα που λειτουργεί μέσω του ηλεκτρισμού των κυττάρων. Οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαιότητα, στην σύγχρονη εποχή όμως η τεχνολογία έχει επιτρέψει την εξέλιξη και τον έλεγχο των μέσων που χρησιμοποιούνται. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει πλήθος εξειδικεύσεων, π.χ η αντιμετώπιση μυοσκελετικών καταστάσεων ασχολείται με ιδιαίτερα διαδεδομένα στη σύγχρονη εποχή προβλήματα όπως η οσφυαλγία και το αυχενικό σύνδρομο. Οπότε στη φυσικοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνεται μασάζ και να νιώθει κανείς ζέστη, αλλά οι σκοποί και οι τρόποι που χρησιμοποιούνται είναι πολύ πιο εκτεταμένοι

Ο ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΤΑΣΞ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ. ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ;

Ο υπέρηχος στη φυσικοθεραπεία δεν χρησιμοποιείται διαγνωστικά, δηλ. δεν συνδέεται με οθόνη που απεικονίζει το εσωτερικό του σώματος. Χρησιμοποιείται θεραπευτικά, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι όταν τα κύματα του υπερήχου περνούν μέσα από τα διάφορα στρώματα των ιστών του σώματος μετατρέπονται τελικά σε θερμότητα σε βάθος και προκαλούν μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων που έχει αντιφλεγμονώδη τελικά δράση.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ; ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΣΑΖ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

Όταν πρόκειται για προβλήματα στις αρθρώσεις και το μυϊκό σύστημα, οι ασκήσεις είναι απαραίτητο κομμάτι για να χαλαρώσουν οι μύες που έχουν πιαστεί από το καθημερινό στρες και τη δουλειά, και για να ενισχυθούν οι μύες που έχουν αδυνατίσει λόγω της κακής στάσης του σώματος και της έλλειψης γυμναστικής. Η κακή λειτουργικότητα των μυών δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο κούρασης, πόνου και τραυματισμού των στοιχείων της σπονδυλικής στήλης όπως είναι οι δίσκοι και τα νεύρα, και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές καταστάσεις χωρίς κανείς να το καταλάβει, ή με αφορμή κάποια βίαιη κίνηση όπως το σήκωμα μεγάλου βάρους, ή ψυχρού ρεύματος αέρα όπως από τα κλιματιστικά. Η πραγματική αιτία δηλ. είναι η συστηματική καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οπότε το πρόγραμμα των ασκήσεων είναι απαραίτητο για τη θεραπεία και τη διατήρηση του αποτελέσματός της σε βάθος χρόνου, είτε πρόκειται για κάποιο έντονο πρόβλημα, είτε προληπτικά, για να διατηρείται το σώμα σε καλή κατάσταση.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, Ή ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΙΝΔΥΝΗ;

Η φυσικοθεραπεία, όπως και γενικά όλα τα θεραπευτικά μέσα, έχει συγκεκριμένες ενδείξεις για να χρησιμοποιηθεί με συγκεκριμένο τρόπο από εξειδικευμένο προσωπικό και μετά από εντολή γιατρού. Η Φυσικοθεραπεία μπορεί αν βοηθήσει σε κάθε πρόβλημα, ακόμα και σε αυτά που δε φαντάζεστε, όπως ; το έντερο, η εγκυμοσύνη, το λεμφοίδημα, η ψυχική υγεία κ.ά.

ΓΙΑΤΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ; ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ;

Σε καταστάσεις που αφορούν τις αρθρώσεις και το μυϊκό σύστημα τα φάρμακα δεν έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν σε ισορροπία την περιοχή από μόνα τους ή δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζονται άλλου είδους μέσα που θα ενεργοποιήσουν το ίδιο το σύστημα του οργανισμού για να επιδιορθώσει τη βλάβη, χρειάζεται η κίνηση με τη μορφή ειδικών ασκήσεων και η εξωτερική παρέμβαση των χεριών του θεραπευτή για να μαλακώσουν οι μυϊκές συσπάσεις και να βελτιωθεί η τροχιά κίνησης των αρθρώσεων. Για να ολοκληρωθεί η θεραπευτική παρέμβαση χρειάζονται οι κατάλληλες οδηγίες και η εκπαίδευση του θεραπευόμενου, γιατί μόνο ο ίδιος μπορεί να αποφύγει τους επιβαρυντικούς παράγοντες της καθημερινότητας και να διατηρήσει μια καλή φυσική κατάσταση.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΠΙΛΕΓΩ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;
 Η Φυσικοθεραπεία είναι Επιστήμη που μπορεί να βοηθήσει σε οποιαδήποτε φάση ενός προβλήματος, τόσο στην οξεία και υποξεία φάση, όσο και στην χρόνια φάση.
Το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας Physioskiathos θα σας βοηθήσει σημαντικά στην οξεία φάση με φυσικά μέσα, με εξοπλισμό όπως το K-Laser4 τελευταίας γεννιάς και φυσικά ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις.
Επίσης, στη χρόνια φάση, η συμβολή της φυσικοθεραπευτικής μας παρέμβασης είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση και αποκατάστασης των ιστών και κατ’επέκτασιν στην ποιότητα υγείας και ζωής των πολιτών.