ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ

ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ

• Η άκανθα πτέρνας είναι μία οστική προεξοχή κάτω από το οστό της φτέρνας. Δηλαδή ένα ‘έξτρα κοκκαλάκι’ το οποίο δε θα έπρεπε να υπάρχει.

• Τα συμπτώματα της άκανθας είναι πρωτίστως ο έντονος πόνος κυρίως κατά τη φόρτιση, όπως το περπάτημα ή η ορθοστασία. Επίσης μπορεί να συνυπάρχουν μούδιασμα, βελόνιασμα ή κάψιμο.

• Τα συμπτώματα μπορεί να είναι διάχυτα στην πίσω επιφάνεια του ποδιού στη γάμπα ή κάτω από το πέλμα μέχρι και τα δάχτυλα!

? Αιτίες της άκανθας μπορεί να είναι η παρατετταμένη ορθοστασία, η χρήση ακατάλληλου υποδήματος, ένας τραυματισμός που δεν αποκαταστάθηκε σωστά, η ανισορροπία της ποδικής καμάρας. 

?️ Πώς καταλαβαίνω ότι έχω άκανθα?

Ο πόνος δεν είναι αρκετό για να πούμε ότι υπάρχει άκανθα, κι αυτό διότι μπορεί να είναι αρκετοί οι λόγοι για παραγωγή πόνου στην περιοχή !

☆ Ο πιο αξιόπιστος τρόπος απόδειξης ύπαρξης άκανθας είναι η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ !

Μάλιστα, είναι πολύ σημαντική η ακτινογραφία για τον ακριβή εντοπισμό της άκανθας στην περιοχή και για την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ !

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

?Η καλύτερη θεραπεία της άκανθας είναι η ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΉ !

▪︎ Η φυσικοθεραπευτική φροντίδα από το επιστημονικό προσωπικό περιλαμβάνει:

Α. Κρουστικό Υπέρηχο: αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο στα χέρια του ειδικού για την απομάκρυνση της άκανθας!

Β. Θεραπευτική Μάλαξη : η χρήση των χεριών του φυσικοθεραπευτή για την μυοπεριτονιακή απελευθέρωση, δηλαδή για την επανάκτηση της ισορροπίας των μυών της περιοχής, είναι επιτακτικη !

Γ. ERGON Θεραπεία : ο ειδικός εξοπλισμός Ergon, βοηθά ιδιαίτερα στην κινητοποίηση της περιτονίας του πέλματος, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη, όπως η χορδή για το τόξο!

Δ. Υπέρηχος : ο απλός υπερηχος, τα υπέρηχα δηλαδή κύματα πουωπερνούν μέσα στην περιοχή βοηθούν τη θεραπεία !

Ε. Κινητοποίηση δια χειρός : οι ειδικές τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων της περιοχής (ποδοκνημική, μετατάρσια κ.ά.), δηλαδή το ‘ξεμπλοκάρισμα’ των αρθρικών επιφανειών είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της θεραπείας !

ΣΤ. Μυοσκελετικός Βελονισμός : η χρήση της βελόνας, ειδικά στην οξεία φάση, στον έντονο πόνο, είναι πιθανόν να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του πόνου, πράγμα που ενισχύει την καλή εξέλιξη της πάθησης !

Ζ. Θεραπευτική Άσκηση : το ειδικό ασκησιολόγιο με βαση το άτομο που πάσχει ξεκινά από την αρχή και θα πρέπει να συνεχιστεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η εκμάθηση και η εκπαίδευση των ασκήσεων ώστε να εκτελούνται με ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη βελτίωση της πάθησης !

?️ Ενέσεις κορτιζόνης πρέπει να αποφεύγονται διότι δε θεραπεύουν την αιτία του προβλήματος!

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ! 

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Ι. Γραββάνης

(Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Φυσικοθεραπείας Πάτρας, 2010)